SPLOŠNI POGOJI

OSNOVNE INFORMACIJE

Splošni pogoji spletnega portala umetnost.si (v nadaljevanju tudi » portal«)  ki ga upravlja podjetje MGA PLUS, Mateja Žnidarič s.p., Hrastje 37, 2341 Limbuš, davčna številka: 25639757, matična številka: 7194382000, info@umetnost.si , datum vpisa: 15.12.2016, so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), ter Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1). Spletni portal umetnost.si je posrednik med kupci in prodajalci. Namenjen je vsem ustvarjalcem.

Splošni pogoji poslovanja določajo delovanje portala, pravice in obveznosti uporabnika, lastnika osebne spletne trgovine ter urejajo poslovni odnos med portalom in kupcem ter lastnikom osebne spletne trgovine in kupcem . Kupca zavezujejo splošni pogoji, ki so veljavni v trenutku nakupa (oddaje spletnega naročila). Uporabnik je ob oddaji naročila vsakič posebej opozorjen na splošne pogoje poslovanja in z oddajo naročila potrdi svojo seznanjenost z njimi.

Za uporabo portala se mora uporabnik strinjati s Splošnimi pogoji uporabe spletnega portala umetnost.si. Pridružujemo si pravico do posodobitev in sprememb splošnih pravil. Odgovornost uporabnika je, da je z njimi na tekočem in se z njimi seznani vsakokrat, ko posodablja ponudbo svojih izdelkov / storitev ali izdelke / storitve kupuje. Nadaljnja uporaba  portala, po objavi sprememb, pomeni, da se uporabnik s temi spremembami strinja.

Obiskovalec spletnega portala je vsaka oseba, ki obišče portal umetnost.si, pa ni nujno registrirana kot uporabnik spletnega portala. Uporabnik spletnega portala je oseba, ki se je za uporabo portala registrirala na portalu umetnost.si  in je pridobila uporabniško ime in geslo za uporabo portala. Lastnik osebne spletne trgovine je uporabnik spletnega portala in oseba , ki se je za uporabo portala registrirala na portalu umetnost.si  in je pridobila uporabniško ime in geslo za uporabo portala ter plačala članarino za najem osebne spletne trgovine. Z registracijo na spletni portal ali z naročilom preko spletne trgovine, uporabnik potrjuje, da razume in sprejema splošne pogoje.

Uporabnik spletnega portala se zaveže, da so vsi izdelki in storitve, ki jih ponudi v svoji lastni spletni trgovini produkt lastnega ročnega dela in so kot fizični izdelek, grafika ali programski izdelek  predstavljeni v spletni trgovini.

Če želi obiskovalec portala kupiti izdelek, najeti osebno spletno trgovino, objaviti portfolijo, ali delovno mesto/ sodelovanje se mora registrirati. Uporabnik mora ob registraciji izpolniti obvezna polja in geslo za dostop do spletnega portal umetnost.si. Uporabnik mora izpolniti vsa zahtevana polja z resničnimi podatki. Izdajanje za drugo osebo je kaznivo dejanje. Uporabnik se s sprejemom pravil  zavezuje, da bo ravnal skladno z njimi.

Upravljavec ne nosi nikakršne odgovornosti v primeru nezakonitega poslovanja uporabnikov spletnega portala umetnost.si. Uporabnik, izključno in v celoti jamči in odgovarja za zakonitost svojega poslovanja ter zagotavlja, da je registriran skladno z veljavno zakonodajo in da ima vsa potrebna dovoljenja za opravljanje dejavnosti, ki jo oglašuje.

DOSTAVA

Podatki o načinu dostave, ceni dostave in dostavnih rokih  posamezni izdelkov ali storitev so objavljeni  v osebnih spletnih trgovinah teh izdelkov / storitve.

Po najboljših močeh se lastniki osebnih trgovin trudijo, da je zaloga v osebnih trgovinah osvežena. Kljub temu lahko včasih pride do istočasnega nakupa, tehničnih težav ali človeške napake ter se lahko zgodi, da stranka naroči izdelek, ki ni na zalogi ali pa gre za izdelek, ki je unikat in ga je istočasno ali le trenutek prej naročila druga stranka in tako enakega izdelka ni več mogoče dobiti. V tem primeru lastnik osebne spletne trgovine obvesti kupca o nastalem položaju in se potrudi, da ustreže njegovim željam. Spletni portal umetnost.si ni odgovoren za določanje cen izdelkov ali storitev, dostavnih rokov, cen dostave ali načina dostave izdelkov ali storitev lastnikov osebnih spletnih trgovin.

UPORABA FUNKCIJ USTVARI OSEBNI PORTFOLIJO IN OBJAVI DELOVNO MESTO / SODELOVANJE STA POPOLNOMA BREZPLAČNI BREZ SKRITI STROŠKOV.

NAČIN PLAČILA FUNKCIJE OSEBNE SPLETNE TRGOVINE.

Za pričetek uporabe osebne spletne trgovine je potrebno poravnati enkratno članarino ob registraciji v znesku 50 eur.  Članarina se plača enkrat letno torej za 12 mesecev.  Osebna trgovina se lahko uporablja brez dodatnih skritih stroškov kot so provizije ipd. Ob plačilu članarine lahko lastnik osebne spletne trgovine prične z vnašanjem svojih izdelkov / storitev.

V svoji osebni trgovini lahko uporabnik objavi do največ 50 aktualni izdelkov / storitev, za kar ima namenjenih 500 MB prostora. Svoje izdelke lahko tako obširno grafično in pisno predstavi. Po želji lahko lastnik osebne spletne trgovine dodaja, spreminja ali izbriše svoje izdelke / storitve.

NAČIN PLAČILA IZDELKOV / STORITEV

Vsak lastnik osebne spletne trgovine mora na svoji osebni spletni trgovini, vnesti vse zatevane podatke svojega bančnega računa.

Kupec lahko kupi izdelke s neposredno bančno transakcijo. Plačilo lahko kupec poravna na bančni/e račun/e prodajalca/ev. Vse informacije glede plačila prejme v enem ali več e-mailih, odvisno od števila različnih prodajalcev od katerih kupuje izdelke. Kot referenco vnese kupec ID naročila. Naročene izdelke prodajalec odpošlje, ko je plačilo vidno na njegovem bančnem računu.

Plačilo članarine za najem osebne spletne trgovine lahko kupec poravna s neposredno bančno transakcijo.

NAROČILO IN ČLANARINA

Kupoprodajna pogodba med lastnikom osebne spletne trgovine in kupcem v osebni spletni trgovini na spletnem portalu umetnost.si je sklenjena v trenutku, ko lastnik osebne spletne trgovine kupcu pošlje prvo elektronsko sporočilo o statusu njegovega naročila. Od tega trenutka so vse cene in drugi pogoji fiksirani in veljajo tako za lastnika osebne spletne trgovine kot za kupca. Kot kupec velja oseba s podatki, kot so navedeni ob oddaji naročila. Kasnejše spreminjanje podatkov o kupcu ni mogoče.

Kupoprodajna pogodba med spletnim portalom umetnost.si in lastnikom osebne spletne trgovine na spletnem portalu umetnost.si je sklenjena v trenutku, ko je plačana članarina za 12 mesecev in upravjalec lastniku osebne spletne trgovine izstavi račun, ki ga pošlje v pdf obliki na elektronski naslov vpisan ob registraciji uporabnika. Od tega trenutka so vse cene in drugi pogoji fiksirani in veljajo tako za upravjalca spletnega portala umetnost.si kot za kupca -lastnika osebne spletne trgovine. Kot kupec velja oseba s podatki, kot so navedeni ob oddaji naročila. Kasnejše spreminjanje podatkov o kupcu ni mogoče. Ob plačilu članarine se lastnik osebne trgovine zaveže k uporabi osebne trgovine za 12 mesecev. Prav tako se zavezuje k odgovornemu ravnanju s lastno spletno trgovino in kupci. Po sklenjeni kupo prodajni pogodbi vračilo članarine ni možno , saj se bodo sredstva od članarin porabila za nadaljnji razvoj portala in promocijo.

DOSTOPNOST INFORMACIJ

Vsak lastnik osebne spletne trgovine na spletnem portalu umetnost.si se zavezuje, da bo kupcu vselej zagotovil naslednje informacije:

  1. a) identiteto podjetja (ime in sedež podjetja, številka registra),
  2. b) kontaktne podatke, ki uporabniku omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (e-pošta, telefon)
  3. c) bistvene značilnosti blaga oziroma storitev (vključno s poprodajnimi storitvami in garancijami),
  4. d) dostopnost artiklov (vsak artikel ali storitev, ki je v ponudbi na spletnem mestu, naj bi bil dostopen v razumljivem roku v primeru nedostopnosti vam bomo to sporočili),
  5. e) pogoje dostave artiklov ali izvršitve storitve (način, kraj in rok dostave),
  6. f) vse cene morajo biti jasno in nedvoumno določene in razvidno mora biti prikazano, ali že vsebujejo davke in stroške prevoza,
  7. g) način plačila in dostave,
  8. h) veljavnost ponudbe,
  9. i) rok, v katerem je še možno odstopiti od pogodbe in pogojih za odstop; poleg tega tudi o tem, če in koliko stane kupca vračilo artikla,
  10. j) pojasnilo postopka ob pritožbi, vključno z vsemi podatki o kontaktni osebi ali službi za stike s kupci.

KAKO PRAVILNO OBJAVITI IZDELEK, CENO IN DOSTAVO

Za prodajo izdelka ali storitve mora lastnik osebne spletne trgovine vnesti fotografijo izdelka ki ga prodaja ali v primeru storitve drugo vizualno predstavitev, saj spletna prodaja temelji na vizualizaciji oziroma vizualni prodaji. Lastnik osebne spletne trgovine je dolžan vsakemu izdelku določiti njegovo ceno (določi se cena izdelka brez DDV ter stopnja davka: standard 22%, 9,5% ali 0% davek), zagotoviti vse potreben informacije (zgoraj navedene – DOSTOPNOST INORMACIJ) in  opredeliti v katero kategorijo izdelek spada. Če prodajalec na seznamu ne najde kategorije svojih izdelkov, naj izdelek zvrsti v kategorijo drugo  in kontaktira upravljalca (info@umetnost.si).  Z registracijo se lastnik osebne spleten trgovine zaveže k spoštovanju splošnih pogojev, v primeru, da se njegovi splošni pogoji o prodaji izdelka razlikujejo od splošnih pogojev prodaje izdelkov na portalu umetnost.si je dolžna te splošne pogoje opredeliti in jih napisati v osebni spletni trgovini. Spletna trgovina deluje na principu nakupa izdelka direktno od lastnika osebne spletne trgovine, ki je izdelek ustvarila. Za lažje iskanje izdelkov po spletni trgovini je omogočeno podrobno razvrščanje v določene skupine, ponujena je tudi možnost iskanja osebnih trgovin po njihovih imenih v iskalniku ali na seznamu osebnih trgovin. Kupec  lahko stopil v stik s prodajalcem preko klepetalnika, ter  pridobil morebitne dodatne informacije glede izdelka.

Nakup v spletni trgovini se lahko opravil kadarkoli, saj je ta na voljo 24 ur na dan, vse dni v letu. Ker pa lastniki osebnih spletnih trgovin, ki prodajajo svoje izdelke niso na delovnem mestu vse dni v letu bodo ob načrtovani večdnevni odsotnosti in nezmožnosti odpošiljanja kupljenega izdelka, to predhodno sporočili v lastni osebni spletni trgovini.

ZAKONITOST OBJAVE IN AVTORSKE PRAVICE

Spletni portal umetnost.si, njen upravljalec, lastnik je posrednik med kupci in lastniki osebni spletnih trgovin, ter ne določa cen izdelkov in  storitev, načina dostave ter pravno ne odgovarja za morebitne zaplete pri nakupu ali kakršnekoli druge pravne zaplete vezane na nakup izdelkov v spletni trgovini.

Spletni portal umetnost.si, njen upravljalec, lastnik ne odgovarja za resničnost oddanih spletnih ponudb  in njihovo vsebino. Za objavljeno ponudbo, vključno s fotografijami, povezavami in tekstom, je izključno odgovorna oseba, ki ponudbo objavi.

Uporabnik in lastnik osebne spletne trgovine se zavezuje, da ne bo prodajal in oglaševal prodaje blaga ali opravljanje storitev, ki bi kršile avtorske ali sorodne pravice tretjih po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP) ter pravice industrijske lastnine po Zakonu o industrijski lastnini (ZIL-1). Uporabnik v svojo ponudbo  ne sme kopirati vsebin ponudb drugih uporabnikov.
Uporabnik se obveže, da ne bo objavljal ponudb za koga drugega.

Uporabnik in lastnik osebne spletne trgovine spletnega portala umetnost.si se zavezuje, da bodo njegove vsebinske in slikovne ponudbe izdelkov resnične; da ne bo oglaševal blaga, katerega promet in/ali oglaševanje je z zakonom prepovedano. Enako velja za storitve. V primeru suma kaznivega dejanja, si upravljavec pridržuje pravico do sodelovanja s pristojnimi organi. Uporabnik se zavezuje, da ne bo ponujal izdelkov, ki so v nasprotju z veljavnimi zakoni, drugimi predpisi in Ustavo Republike Slovenije ter da bo pri svojem oglaševanju spoštoval Slovenski oglaševalski kodeks (SOZ). Uporabnik se zavezuje, da ne bo prodajal in oglaševal prodaje blaga ali opravljanje storitev, ki bi kršile avtorske ali sorodne pravice tretjih po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP) ter pravice industrijske lastnine po Zakonu o industrijski lastnini (ZIL-1). Uporabnik ne sme prepisovati ali kopirati vsebin ali grafike osebnih spletnih trgovin drugih uporabnikov.

Prepovedano je oglaševanje ukradenih, ponarejenih in piratskih izdelkov. Ponarejeni izdelki so izdelki, ki je brez dovoljenja imetnika znamke označeno z znamko ali znakom, ki ga po bistvenih lastnostih ni mogoče razlikovati od te znamke. Piratski izdelki so izdelki, ki so kopija (replika) ali imitacija izdelkov izdelanih brez soglasja imetnika avtorske ali sorodne pravice, pravice iz modela in če takšna izdelava krši te pravice.

Prepovedano je objavljanje delovnih mest /sodelovanj, ki bi lahko pomenilo objavljanje potrebe po delu, nudenje dela ali zaposlovanja na črno oziroma delo na črno po Zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1). Kakršnokoli prodaja ali oglaševanje tobaka in tobačnih izdelkov je prepovedana. Prav tako je prepovedano oglaševanje izdelkov, ki s svojim videzom in namenom uporabe neposredno spodbujajo k uporabi tobačnih izdelkov.

Vsebina portala je avtorsko delo, katere imetnik avtorskih pravic je upravljalec, in kot taka je predmet avtorske zaščite ali druge oblike zaščite intelektualne lastnine. V avtorsko, pravno in z drugimi pravicami intelektualne lastnine varovano vsebino spada poleg besedila, slik in podatkov tudi celotna grafična podoba spletnega mesta z vsemi grafičnimi elementi. Prav tako so je avtorsko zaščitena grafika in besedilo lastnikov osebni trgovin.

Uporabnikom je dovoljeno uporabljati objavljene vsebine samo v osebne in nekomercialne namene. Prepovedano je vsakršno drugo razpolaganje z vsebino, ki zajema, a ne izključno, spreminjanje, kopiranje, objavljanje katerekoli vsebine v celoti ali delno na drugih mestih, razen če v to upravljalec izrecno dovoli v pisni obliki. Če obiskovalec ali uporabnik posreduje kakršnokoli gradivo upravljalcu, brezplačno prenaša vse materialne avtorske pravice in dovoljuje uporabo ter objavo posredovanega gradiva.

IZDAJA RAČUNA

Upravjalec spletnega portala umetnost.si  po plačani članarini, kupcu – lastniku osebne spletne trgovine  pošlje račun in sicer v pdf formatu na e-naslov kupca. Lastnik osebne spletne trgovine po dostavi naročenih artiklov kupcu pošlje tudi račun v natisnjeni obliki ali v pdf formatu na e-naslov kupca. Na računu sta razčlenjena cena in vsi stroški v zvezi z nakupom ter podano obvestilo o pravici do odstopa od pogodbe. Kupec je dolžan preveriti pravilnost podatkov pred oddajo naročila. Kasneje podanih ugovorov glede pravilnosti izdanih računov ne upoštevamo.

NEPRIMERNA VSEBINA ZA MLADOLETNE

Določena vsebina portala ni namenjena mladoletnim osebam. Na portalu so lahko predstavljena umetniška dela, ki niso cenzurirana. Takšna dela lahko vključujejo goloto ali kakšno drugačno vsebino, ki jo nekateri ljudje obravnavajo kot žaljivo. Starši oz. skrbniki mladoletnih otrok so samostojno odgovorni do katerih vsebin dostopa njihov otrok na spletnem portalu umetnost.si.

IZBRIS ŠKODLJIVIH VSEBIN

Upravljavec si v celoti pridružuje pravico in presojo izbrisa kakršne koli vsebine ali grafike, če meni da škoduje portalu. Upravljavec portala si tudi v celoti pridržuje pravico in presojo ne objave oziroma izbrisa s seznama uporabnikov tiste, ki bi kršili ta pravila ali kako drugače škodovali portalu.

OMEJITEV ODGOVORNOSTI

Upravljalec se bo po najboljših močeh trudil zagotavljati točne in ažurne podatke na spletišču, vendar uporabnika opozarja, da so besedila informativnega značaja, zato ne jamči in ne prevzema nobene odgovornosti za njihovo točnost oziroma ažurnost. Upravljalec prav tako ne prevzema odgovornosti za dejanja, ki jih uporabnik opravi na podlagi objavljenih podatkov.

Upravljalec ni odgovoren za občasno nedelovanje strani in tudi ne za morebitno škodo, nastalo zaradi uporabe netočnih ali nepopolnih informacij. Niti upravljalec, niti katerakoli druga pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi spletišča, ne odgovarja za škodo, ki bi izhajala iz dostopa do informacij, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršnekoli napake ali pomanjkljivosti v njihovi vsebini.

Upravljalec ne odgovarja za kakršnokoli posredno ali neposredno škodo, vključno z morebitnim izgubljenim dobičkom, ki bi nastala zaradi prekinitve dostopa, ne objave oziroma izbrisa ponudbe izdelkov ali napak v delovanju portala, kot tudi ne jamčijo za uspešnost uporabe tega portala. Vsebina in funkcionalnost tega portala so ponujene ‘takšne kot so’, brez kakršnihkoli drugih jamstev. V nobenem primeru njen upravljavec ne bo odgovoren za kakršnokoli škodo, ki bi izvirala iz uporabe oziroma nezmožnosti uporabe tega portala, vključno in brez omejitev glede izgubljenega prihodka ali pričakovanega dobička, izgube dobrega imena, izgube poslov, izgube podatkov, računalniške napake ali napačnega delovanja oziroma drugih škodnih dogodkov. Upravljalec v primeru, če meni, da je to potrebno, pridržuje tudi pravico, da kadarkoli, iz kateregakoli razloga in za potreben čas, brez predhodnega obvestila, prekine zagotavljanje spletnega portala umetnost.si.

Upravljalec si pridržuje pravico, da kadarkoli spremeni ali odstrani vsebino teh spletnih strani, ne glede na razlog ter brez predhodnega opozorila. Uporabniki objavljene vsebine uporabljajo na lastno odgovornost. Upravljalec ne odgovarja za nobene posredne ali neposredne poškodbe ali izgube informacij, do katerih bi lahko prišlo pri uporabi in prebiranju internetnih strani, ki niso v upravljalčevi lasti. Uporabnik je pri izbiri drugih internetnih strani, na katere se lahko poveže preko spletišča popolnoma samostojen in v celoti odgovoren.

Upravljalec si pridržuje pravico, da onemogočiti spletno stran ali onemogočiti dostop do nje zaradi tehničnih ali drugih težav in vzdrževanja, kar pomeni tudi onemogočenje ali oviro za uporabo spletne trgovine. V primeru tehničnih težav na spletni strani si pridružujemo pravico preklicati oddana naročila, katere je tehnična napaka prizadela. V primeru preklica naročil vas bomo obvestili v najkrajšem možnem času in vas seznanili z nadaljnjimi koraki. Sami morate zagotoviti ustrezno zaščito opreme (antivirus itd.) pred dostopom do spletne strani in uporabo le-te. Kupec mora zagotoviti ustrezno varnost in zaupnost tistih podatkov, ki se uporabljajo za prijavo na spletni strani (elektronski naslov, geslo).

Čeprav se lastniki osebnih trgovin trudijo zagotoviti natančne fotografije izdelkov, ki so naprodaj v osebnih spletnih trgovinah, je potrebno vse fotografije jemati kot simbolične. Fotografije ne zagotavljajo lastnosti izdelka.

Lastniki osebnih trgovin na spletnem portalu umetnost.si od trenutka oddaje pošiljke z naročenimi izdelki na pošto dalje ne odgovarjajo za primere, ko pride do fizičnih poškodb, uničenja ali izgube pošiljke, kakor tudi ne, če pride do manjka vsebine v pošiljki ali če pošiljka kaže znake odprtja. V navedenih primerih mora uporabnik (kupec) sprožiti postopek reklamacije pri Pošti Slovenije. V primeru poškodovanja pošiljke to stori tako, da pošiljko prinese na najbližjo pošto v enakem stanju, kot ga je prejel, ne da bi karkoli dodal ali odstranil, ter izpolni reklamacijski zapisnik.

Upravljalec portala si pridržuje pravico, da bo spreminjal funkcionalnost spletnega mesta in uporabniške izkušnje, kar lahko povzroči premik ponudbe izdelkov, oziroma to, kako ga uporabniki najdejo. Zato je priporočljivo, da uporabnik sam pri sebi shrani vsebino in fotografije izdelkov ali storitev, če jih bo želel kasneje uporabiti v kakšnem drugačnem kontekstu.

Upravljalec portala ne odgovarja za vsebino mnenj o artiklih, ki jih napišejo obiskovalci. Upravljalec portala mnenja pred objavo pregleda in zavrne tista, ki vsebujejo očitne neresnice, so neprimerna, zavajajoča ali žaljiva. Upravljalec ne odgovarja za informacije v mnenjih in se omejuje od kakršnekoli odgovornosti, ki izvira iz podanih informacij v mnenjih.

PRAVICA DO ODSTOPA POTROŠNIKA OD POGODBE

Potrošnik (navedeno velja izključno za fizične osebe, ki pridobijo artikel za namene izven svoje pridobitne dejavnosti) ima pravico, da v 14 dneh od prevzema izdelka lastniku osebne spletne trgovine v kateri je bil izdelek kupljen sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Rok se začne šteti en dan po datumu prevzema izdelka.

Odstop od pogodbe potrošnik sporoči na e-naslov lastnika osebne spletne trgovine, kjer je bil izdelek kupljen. V primeru odstopa od pogodbe potrošnik prejeti izdelek vrne po pošti na naslov lastnika osebne spletne trgovine, kjer je bil izdelek kupljen. Vse podatke o lastniku osebne spletne trgovine lahko najdete na njegovi osebni spletni trgovini. Upravljalec ne odgovarja za kakršnokoli odstop od pogodbe.

Vrnitev prejetih artiklov lastniku osebne spletne trgovine v roku za odstop od pogodbe se šteje za sporočilo o odstopu od pogodbe. Potrošnik mora artikel vrniti prodajalcu nepoškodovan in v nespremenjeni količini, razen če je artikel uničen, pokvarjen, izgubljen ali se je njegova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv potrošnik. Potrošnik artiklov ne sme neovirano uporabljati do odstopa od pogodbe. Potrošnik sme opraviti ogled in preizkus artiklov v obsegu, kot je to nujno potrebno za ugotovitev dejanskega stanja. Potrošnik odgovarja za zmanjšanje vrednosti blaga, če zmanjšanje posledica ravnanja, ki ni nujno potrebno za ugotovitev narave, lastnosti in delovanja blaga.

Edini strošek, ki bremeni potrošnika v zvezi z odstopom od pogodbe, je strošek vračila artiklov (ki se v primeru pošiljanja obračunava po ceniku dostavne službe in je odvisen od tega ali gre za pošiljko/paket/tovor). Artikel je potrebno vrniti prodajalcu najkasneje v roku 30 dni od poslanega sporočila o odstopu od pogodbe (nakupa).

Potrošnik nima pravice do odstopa od pogodbe pri pogodbah:

– o blagu, ki je izdelano po natančnih navodilih potrošnika, ki je bilo prilagojeno njegovim osebnim potrebam,

– o blagu, ki je hitro pokvarljivo ali mu hitro preteče rok uporabe,

– o opravljanju storitev, če podjetje pogodbo v celoti izpolni ter se je opravljanje storitve začelo na podlagi potrošnikovega izrecnega predhodnega soglasja in s privolitvijo, da izgubi pravico do odstopa od pogodbe, ko jo podjetje v celoti izpolni,

– o dobavi zapečatenega blaga, ki ni primerno za vračilo zaradi varovanja zdravja ali higienskih vzrokov, če je potrošnik po dostavi odprl pečat,

– pri katerih je potrošnik izrecno zahteval obisk podjetja na domu zaradi izvedbe nujnega popravila ali vzdrževanja. Če podjetje pri takem obisku opravi še dodatne storitve, ki jih potrošnik ni izrecno zahteval, ali dostavi blago, ki ne predstavlja nadomestnih delov, nujno potrebnih za vzdrževanje ali popravilo, ima potrošnik za navedene dodatne storitve in blago pravico do odstopa od pogodbe,

– o dobavi digitalne vsebine, ki se ne dostavi na otipljivem nosilcu podatkov, če se je opravljanje storitve začelo na podlagi potrošnikovega izrecnega predhodnega soglasja in s privolitvijo, da s tem izgubi pravico do odstopa od pogodbe.

GARANCIJA

Lastnik osebne spletne trgovine je dolžan v opisu izdelka jasno navesti ali ima izdelek garancijo. Upravljalec ne odgovarja za kakršnokoli garancijo na izdelke ali storitve. Izdelki imajo garancijo, če je tako navedeno na garancijskem listu ali na računu. Garancija je veljavna ob upoštevanju navodil na garancijskem listu ter ob predložitvi računa. Garancijski roki so navedeni na garancijskih listih ali na računu. Če informacije o garanciji ni, artikel nima garancije ali pa podatek v tem trenutku ni znan. V slednjem primeru lahko kupec kontaktira lastnika osebne spletne trgovine, kateri ponuja željen izdelek.

REŠEVANJE SPOROV

Morebitne spore bosta upravljalec in uporabnik reševala sporazumno, v primeru neuspeha pa pred stvarno pristojnim sodiščem v Mariboru.

Upravljalec  spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov in se po vseh močeh trudi izpolnjevati svojo dolžnost zagotavljanja učinkovitega sistema obravnavanja pritožb.

Skladno z zakonskimi normativi upravljalec ne priznava nikakršnega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov kot pristojnega za reševanje potrošniškega spora, ki bi ga potrošnik lahko sprožil v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošniških sporov.

Z nakupom izdelka ali storitve v uporabnikovi lastni osebni spletni trgovini, se med prodajalcem in kupcem vzpostavi obligacijsko razmerje. Vsi morebitni spori iz tega razmerja (kot zaradi resničnosti podatkov o uporabniku, o vsebini ponudbe, o predmetu in ceni ponudbe ipd.) se rešujejo izključno med prodajalcem in kupcem. Prodajalci in kupci na portalu sprejemajo način trgovanja, ki je značilen za splet in je tako v določeni meri anonimen. Upravljavec spletnega portala umetnost.si ne prevzema odgovornosti v primerih, ko bi kateri od uporabnikov posredoval nepopolne ali neresnične identifikacijske podatke. Prodajalci in kupci s sprejemom splošnih pravil spletnega portala umetnost.si, z odločitvijo poslovanja preko spleta, prevzamejo tveganja povezana z verodostojnostjo identitete  posameznega uporabnika portala ter odgovornost za posledice, nastale pri poslovanju preko spleta. Upravljavec ne nosi nikakršne odgovornosti v primeru spora med uporabniki.

VARNOST IN VAROVANJE OSEBNIH PODATKOV

Spletni portal umetnost.si  uporablja 128-bitni SSL certifikat, ki ga je izdala za to pooblaščena organizacija, za zaščito prenosa in shranjevanja osebnih podatkov ter plačil.

Spletni portal umetnost.si  se zavezuje k trajnemu varovanju vseh osebnih podatkov uporabnika v skladu z Uredbo (EU) 2016/679 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 27. aprila 2016 in ZVOP-1.

Vsak uporabnik spletnega portala umetnost.si s sprejemom teh splošnih pogojev dovoljuje uporabo in obdelavo posredovanih osebnih ter drugih podatkov za namen delovanja spletnega portala umetnost.si, pošiljanje elektronske pošte v skladu s 37. točko teh pravil. Upravljavec se zavezuje da bo te podatke uporabiti le za namen, za katerega so bili pridobljeni. Uporabnik je z opravljeno registracijo seznanjen z ravnanjem z osebnimi podatki ter soglaša, da upravljavec njegove osebne podatke obdeluje in hrani do njegovega preklica. Podatki o uporabniku se obdelujejo in hranijo na način in v roku s specifičnim ter legitimnim namenom. Upravljavec jamči za zasebnost osebnih podatkov in z njimi ravna v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1). Upravljavec osebnih podatkov ne bo posredoval tretjim osebam, razen v primerih, ko bo to potrebno za namen delovanja spletnega portala umetnost.si. Upravljavec spletnega portala umetnost.si si pridržuje pravico do posredovanja podatkov o uporabniku državnim organom, v kolikor bi le ti zoper posameznega uporabnika vodili postopek zaradi suma kršitve veljavne zakonodaje.

VELJAVNOST IN SPREMEMBE SPLOŠNIH POGOJEV

Ti splošni pogoji začnejo veljati z dnem 1. 1. 2019.

Upravljalec si pridržuje pravico, da kadarkoli in brez predhodnega obvestila spremeni oziroma dopolni določbe splošnih pogojev za obiskovalce in uporabnike spletnega portala.

Spremenjeni oz. dopolnjeni pogoji so avtomatično obvezujoči za obiskovalce in uporabnike, zato je njihova dolžnost, da redno obiskujejo to stran, kjer so navedeni splošni pogoji in preverijo ali je prišlo do kakšnih sprememb.

Vsakokratne spremembe ali dopolnitve Splošnih pogojev poslovanja začnejo veljati in se uporabljati z iztekom osemdnevnega roka od objave sprememb ali dopolnitev. Če je sprememba ali dopolnitev Splošnih pogojev poslovanja nujna zaradi uskladitve s predpisi, lahko izjemoma te spremembe ali dopolnitve stopijo v veljavo in uporabo v krajšem času.

Uporabnik, ki se s spremembami ali dopolnitvami teh Splošnih pogojev poslovanja ne strinja, mora v roku osmih dni od objave obvestila o spremembi ali dopolnitvi Splošnih pogojev poslovanja preklicati svoje naročilo, sicer se po izteku tega roka šteje in nasproten dokaz ni dopusten, da uporabnik spremembe ali dopolnitve Splošnih pogojev poslovanja sprejema.

Operacija umetnost.si je sofinancirana s strani EVROPSKIH STRUKTURNI SKLADOV.

Projekt podpira SLOVENSKI PODJETNIŠKI SKLAD.